Sterk op Social Media!
Volg ons en ontvang het laatste nieuws over energiebesparing en subsidieregelingen.
Energielabel verplicht bij verhuur of verkoop bedrijfspand
Tekst: Peter Swelsen Foto: Laurens Eggen
Niet alleen als je een koopwoning wilt verkopen heb je een energielabel nodig. Ook eigenaren van een bedrijfspand die willen verkopen of verhuren, moeten zo’n label overleggen. Maar te veel ondernemers wachten net iets te lang met het aanvragen van zo’n label. Niet verstandig, vindt de energielabel-expert Huub Derks van Advies in Energie uit Oostrum: ‘Bij het ontbreken van een energielabel tijdens de overdracht, kunnen met terugwerkende kracht boetes tot twintig mille worden opgelegd; ook bij verhuur.”
Huub Derks (33) is energie-expert die officieel is gecertificeerd voor het afgeven van energielabels voor woningen én bedrijfspanden. Zijn uitvalsbasis is een kantoor aan huis in het landelijke Oostrum in Noord-Limburg. Hij woont in een ingrijpend verbouwde boerenstal uit 1902 die uitblinkt in ruimtelijkheid. Oude woning met automatisch energielabel G zeker? De zoon van een agrarisch makelaar schudt ontkennend zijn hoofd. “Deze woning is 115 jaar oud en behaalt toch een A-label. Ook oudere woningen kunnen dat dus halen.” Voor alle nieuwbouwwoningen is tegenwoordig trouwens een A-label gewoon verplicht. Maar: het kan nog beter. Bedrijfspanden kun je zelfs upgraden tot A++++. In dat geval heb je echt álles: zonnepanelen, warmtepompen, super isolatie en de nieuwste apparatuur. Een energielabel voor een bedrijfspand of kantoor is pas nodig op het moment dat de eigenaar het gaat verkopen of (opnieuw) verhuren. Tijdens de overdracht van het gebouw moet je over een energielabel beschikken, omdat je anders een boete kunt krijgen die op kan lopen tot twintig mille. De energielabels lopen van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Het energielabel kan worden opgehoogd door de installaties zoals HR-ketels, zonnepanelen, LED verlichting, moderne isolatiemethodes of driedubbele beglazing. Huub Derks: “Een label is nu verplicht als er een nieuwe huurder of eigenaar komt, maar een bepaald niveau van energiezuinigheid wordt nog niet geëist. Elk label is nu dus nog goed. In 2023 verandert dit want dan moet een kantoorpand op zijn minst een C-label hebben. Als je een pand hebt dat lager scoort, is het zeker een idee om alvast op die nieuwe regelgeving in te spelen. Met een investering in dubbel of zelfs drievoudig glas maak je al snel een sprongetje in de labelhiërarchie.
Als je de komende jaren niks doet, loop je het risico dat je pand over een jaar of zeven niet meer verkocht of verhuurd kan worden.”
Energiezuinige tips
We gaan met een oude Volvo met Energiezuinige tips We gaan met een oude Volvo met vier ton op de klok op weg naar een bedrijfspand waarvan Derks het energielabel moet vaststellen. “Is zo’n oude auto eigenlijk niet erg milieuonvriendelijk?” Huub Derks voelt zich absoluut niet aangevallen en vertelt ontspannen: ‘Klanten vragen me dat vaker . Kun je natuurlijk op wachten als je energie-expert bent. Maar steeds een nieuwe auto kopen is in mijn ogen ook niet echt milieuvriendelijk.” Bij het bedrijfspand aangekomen laat Derks zien hoe hij met een laserapparaatje ruiten meet en hoe hij isolatiewaarden vaststelt. “Ik meet de inhoud van het pand, bekijk hoe het technisch in elkaar zit en analyseer waar energieverlies optreedt. Dit leidt tot data die ik invoer in software, waar vervolgens het juiste label uitrolt.” Tot slot geeft Derks nog graag een advies aan eigenaren van bedrijfspanden. “Als je weet dat je pand de komende jaren van de hand doet of opnieuw gaat verhuren, is het slim om alvast een energielabel bij aan te vragen. Zo’n label is tien jaar geldig en je voorkomt op die manier stress. Het is namelijk gewoon niet prettig als je het al heel druk hebt en de koop bijna rond is, opeens nog hals over kop een label moet aanvragen.”
Ga terugCreated by LR Internet
© 2016 - Advies in Energie