Artikel in de Elsevier

Artikel in de Elsevier

Erg leuk om benadert te worden voor een artikel over energielabels in een bijlage van de Elsevier, genaamd "de stad van de toekomst". 

Hieronder het artikel:

Sinds 2005 is het voor bedrijfspanden verplicht een energielabel te dragen bij verkoop, verhuur en oplevering. Hebben pandeigenaren geen label, dan lopen ze het risico op een boete tot wel 20.000 euro. In 2023 zet Nederland een extra stap. Dan is ieder kantoorpand groter dan 100 vierkante meter verplicht om minimaal een energielabel C te dragen. Huub Derks, eigenaar van Advies in Energie, vertelt over het belang van het energielabel en de verduurzaming van bedrijfspanden.
Waarom is het belangrijk dat een bedrijfspand een energielabel krijgt?
“Een energielabel biedt eigenaren en mogelijke huurders of kopers inzicht in de energieprestatie van een pand. Tegelijkertijd draagt het label verbeterpunten aan. Vaak leiden kleine ingrepen met relatief lage investeringskosten al tot een behoorlijke verduurzaming.”
Hoe wordt een energielabel toegekend?
“Op basis van een fors aantal punten. Centraal hierin staan de functie, oppervlakte, technische installatie, schil, verlichting en watervoorzieningen van het pand. Met technische installatie wordt gedoeld op de wijze van verwarmen, koelen en ventileren en de schil op daken, gevels, beglazing en vloeren. Ook groene opwekkers, zoals zonnecollectoren of zonnepanelen, tellen mee.”
Wat zijn de voordelen van een C-label?
“Het C-label is vrij groen en staat voor een relatief energiezuinig pand. Dat bespaart de eigenaar energiekosten en het milieu een hoop ellende. Met elkaar moeten wij naar minder energie- en grondstofverbruik. Dat raakt immers een keer op. Het C-label is een stap in de goede richting.”
Hoe bevordert een pandeigenaar de kans op een C-label?
“Ieder pand is anders, met name bedrijfspanden. Maar iedere eigenaar start eenvoudig door te letten op technische installatie en verlichting. Wordt er bijvoorbeeld nog gebruik gemaakt van een oude cv-ketel of tl-lampen, dan zijn deze eenvoudig vervangbaar door duurzame alternatieven, zoals een warmtepomp of ledverlichting. ”
Welke rol spelen jullie hierin?
“Wij zijn het enige gecertificeerde adviesbureau in Nederland dat zich volledig specialiseert op het afgeven van energielabels voor bestaande bedrijfspanden. In ons advies stellen wij verbeterpunten centraal. Een berekening van de investeringskosten en bespaartijd bijvoorbeeld qua verlichting is ook mogelijk. Vaak is een pand eenvoudig, snel en relatief goedkoop te verduurzamen. Op de lange termijn is dat goed voor eigenaar en milieu.”

Ga terug

Created by LR Internet